INTRANET ➔

VISSZA

Pápai Kíra

lovasakrobata BA
évfolyamvezető

Húsz éve foglalkozik aktívan lovakkal, ez idő alatt több szakágban is képezte magát. Fő szakmai érdeklődési területe a díjlovaglás, melyben Dallos Gyula mesteredző és Dallos Zsófia vezetésével versenyzik is. 2018-ban az Epona Spanyol Lovasiskolában belovagló, 2019-ben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen lovasedzői képesítést szerzett, jelenleg ugyanott a díjlovas szakedző képzést végzi. Emellett nyolc éve foglalkozik lovas showkban való szerepléssel énekes-színészként, valamint lókiképzőként. A szabadidomítással 2019-ben kezdett foglalkozni, Török György és Pellei Alyssa segítségével, azóta több lovat is kiképezett a földi munkára és a felszerelés nélküli lovaglás művészetére.

A Főiskola lovasakrobata képzésén széles körű szakmai tapasztalatait gyakorlati és elméleti területen is megosztja a hallgatókkal. Tudását úgy osztja a képzés résztvevőivel a cirkusz világára konvertálva, hogy közben megtartja a lovassport hagyományait és szabályait. Fontosnak tarja, hogy a cirkuszi munka a lovak és a lovasok számára kölcsönösen élvezetes és biztonságos legyen. A díjlovaglás és a szabadidomítás mellett a diákok tanulhatnak tőle a lovak és lótartás ismereteitől, a lovaglás technikájáról is.

Horse Theory:

A lótartás és lovaglás nem csak egy sport, hanem egy életforma, mely rengeteg elméleti háttértudást kíván. Ezen kurzus keretein belül a hallgatók elsajátíthatják azt az ismeretanyagot mely elengedhetetlen a gyakorlati órákon való eredményes és biztonságos részvételhez és elősegíti, hogy a tanulók igazi “lovasemberré” váljanak.

Az órák anyagát képezi egyebek mellett a lóápolási, lótartási ismeretek, szerszám ismeret, takarmányozási alapismeretek, ló egészségvédelme, és a lovaglás technikai mélységeinek elméleti háttere.

Az órákon elméleti oktatás zajlik képi és videó anyaggal kiegészítve, interaktív módon.

A kurzus célja, hogy a hallgatók minden olyan ismeretet megszerezzenek a képzés évei alatt mely tudatos és szakképzett lovasokká teszi őket.

Futószáras oktatás / ülésjavítás:

A lovaglás alapja a helyes ülés! Ezeken az órákon mindenki egyéni képzésben részesül, ahol haladó lovasok esetében a személyre jellemző üléshibák kijavításával foglalkozunk, kezdők képzésében pedig megalapozzunk a független, velemenő ülést mely a későbbi lovasbefolyás és ülésbiztonság alapja. A kezdő lovasok megismerhetik az elvárt üléspozíciót, a ló mozgásának megfelelő követését, és a segítségadások módját.